Na ludzkich stołach dynia gości pod wieloma różnymi postaciami i wszyscy się nią zajadają. Ale czy zastanawialiście się czy dynię mogą jeść również psy…
Spieszymy z odpowiedzią
DYNIA jak najbardziej może się znaleźć w diecie i misce psa!
Pójdź na skróty
Dynia – źródło wielu witamin!
Dlaczego warto podawać dynię naszym czworonożnym pupilom, otóż dynia jest źródłem wielu witamin, takich jak: A, B1, B2, B3, B6, C, K, a także stanowi źródło ważnych składników, mowa o potasie, magnezie, fosforze oraz wapniu. Ponadto dynia przez dużą zawartość wody jest warzywem niskokalorycznym.
Dynia to warzywo skrobiowe, w związku z czym, aby było ono lekkostrawne dla naszych psiaków trzeba je poddać obróbce termicznej. Zatem przed podaniem psu, dynię warto ugotować, albo zapiec w piekarniku. Kolejną zaletą dyni jest to, że zawiera ona duże ilości błonnika pokarmowego, który reguluje i wspomagane prawidłowe trawienie. Jeśli Twój pies ma problemy trawienne warto podać mu ugotowaną i przetartą dynię. Dynia jest doskonałym źródłem potasu, który wpływa na regulowanie ciśnienia krwi i wspomaga metabolizm. Ponadto dynia dostarcza organizmowi psa wielu cennych witamin takich jak witamina A, C, E, żelazo, magnez, kwas foliowy, czy innych przeciwutleniaczy zapobiegających rozwojowi niektórych nowotworów. Dynia ma również pozytywny wpływ na kondycję skóry i sierści psa.
Ciasteczka dyniowe – przepis na ciastka dla psa
Dynię można wykorzystać do przygotowania psich ciasteczek, które będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Dlatego też ciasteczka dyniowe to doskonałe smakołyki do psa, które sprawdzą się podczas szkolenia i zabawy.
Rozpoczynamy od ugotowania, albo upieczenia dyni w piekarniku. Ja pokroiłam połowę średniej wielkości dynię na kawałki i gotowałam na małym ogniu do miękkości. Ostudzoną dynię blendujemy, a puree wykorzystujemy do przygotowania psich ciasteczek.
Składniki:
2,5 szklanki puree z dyni
3 szklanki mąki owsianej
1 jajko
2 łyżki oleju z łososia, albo oleju lnianego
Wszystkie składniki mieszamy. Z powyższych proporcji ciasto wyjdzie dość kleiste. Można dodać więcej mąki i włożyć całość do lodówki na co najmniej godzinę, aby możliwe było wycinanie ciasteczek za pomocą foremek.
Można też łyżką nakładać małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, albo tak jak ja przełożyć porcję ciasta do woreczka śniadaniowego odciąć narożnik i wyciskać małe ciasteczka na blachę, jak za pomocą rękawa cukierniczego. Nie ważne, który sposób wybierzesz, blachę zapełnioną ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek i tego czy wolicie ciasteczka bardziej wilgotne czy bardziej wysuszone. Ciastka dla psa bardziej wysuszone będzie można dłużej przechowywać.
Jeśli przygotowaliście bardzo dużą porcję psich ciasteczek z dyni, warto je podzielić na kilka porcji i zamrozić, aby się nie popsuły, a psiak przez dłuższy czas mógł się cieszyć dyniowymi smakołykami.
Dynia ma wiele walorów nie tylko smakowych, ale również odżywczych, dlatego też warto ją podawać psiakom przez cały rok.
Życzymy smacznego 🙂