Materiał zewnętrzny
Jeśli Twój pies ma alergię lub nietolerancję pokarmową, na pewno wiesz jak ważny jest skrupulatny dobór produktów obecnych w jego diecie. Dotyczy to zarówno karmy, jak i wszelkich gryzaków i smakołyków jakie otrzymuje pies. Nie ma bowiem żadnego sensu stosowanie diety eliminacyjnej lub karmy hipoalergicznej, jeśli następnie serwujemy przekąskę, której skład daleki jest od tego, co w diecie psa znaleźć się powinno
W tym artykule przyjrzymy się bliżej tematowi doboru odpowiednich gryzaków dla psich alergików. Tak, by żaden z nich nie musiał rezygnować z niewątpliwe przyjemnych dla psa czynności gryzienia i żucia
Pójdź na skróty
Im prostszy skład gryzaka dla psa z alergią, tym lepiej
Jeśli Twój pies to alergik, zawsze powinieneś czytać skład gryzaka, który zamierzasz mu podać. To, że w nazwie produktu pojawia się określone białko (np. gryzak z dziczyzny, gryzak wołowy itp.) nie gwarantuje, że w składzie nie znajduje się także wiele innych jego źródeł
Najlepsze gryzaki dla psa to te o prostym i jasnym składzie, gdzie od razu wiesz z jakiego zwierzęcia zostały wykonane. Mogą to być np. suszone uszy, cięte skóry, kopyta, poroża, ogony itp. Tego typu gryzaki w dobrym sklepie takim jak Sklep Zoologiczny dla Wymagjacych www.petsmile.pl znajdziesz w szerokim wyborze – od produktów klasycznych, jak gryzaki wołowe, wieprzowe czy baranie, aż po białka znacznie mniej spotykane jak królik, kozina, konina czy dziczyzna
Alternatywą dla gryzaków suszonych mogą być dobrej jakości kości, w których nie używa się sztucznego kleju. Są to np. kości takich marek jak Syta Micha, Pokusa, John Dog czy Dogy. Wszystkie klejone są naturalnym kolagenem, co znacznie zmniejsza ryzyko alergii i podrażnień. Tu jednak także trzeba czytać składy uważnie! Wiele kości, choć w ponad 90% składa się ze skóry (wołowej, owczej lub jelenia), zawiera też rozmaite dodatki, które mogą stać się źródłem uczulenia
Będąc opiekunem psa z alergią lub nietolerancją pokarmową bezwzględnie unikaj produktów o składzie niejasnym, gdzie znajdują się takie pozycje jak “mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego”, ponieważ nigdy nie wiesz jakie dokładnie białko się w nich znajduje. Nie kupuj też psu produktów sztucznie barwionych, aromatyzowanych i przepełnionych konserwantami – nie tylko są one niezdrowe, ale też mają duży potencjał do wywoływania reakcji uczuleniowej.
Czy wiesz na co Twój pies ma alergię?
Nawet najczystszy skład i najwyższa jakość gryzaka nie ustrzegą psa przed reakcją alergiczną, jeśli to właśnie na to białko jest uczulony. Stąd tak ważne jest, by opiekun wiedział, co jego pies jeść może a czego nie. Wiedzę taką możesz spróbować uzyskać na drodze testów alergicznych przeprowadzonych przez lekarza weterynarii lub poprzez zastosowanie diety eliminacyjnej i wprowadzania kolejno nowych źródeł białka z jednoczesną obserwacją jak psi organizm na nie reaguje
Ze statystyk wiemy, że istnieją produkty, które uczulają psy częściej niż inne. Są to przede wszystkim wołowina oraz drób. Jeśli nie wiesz, co uczula Twojego psa, z nich zrezygnuj w pierwszej kolejności. Nie nastawiaj się jednak, że to koniec listy. Niestety bywają psy uczulone nawet na tak egzotyczne białka jak mięso strusia czy kangura…
Gryzaki, po które warto sięgnąć mając psa – alergika
Zwykle pierwszym wyborem u psów z alergiami są gryzaki z dziczyzny (o ile pies dotąd nie był karmiony takim właśnie mięsem). Duża zaletą gryzaków z dziczyzny jest ich szeroki wybór. Topowe produkty to np. uszy i skóry (sarny, jelenia i dzika), poroża jelenia, łosia i daniela, a nawet racice sarny oraz jelenia. Jeśli któreś z tych białek okaże się być na Waszej “białej liście” możesz rozszerzyć psią dietę także o smaczki z tego samego białka, a nawet mokre karmy i smoothie, które świetnie sprawdzą się do wypełnienia zabawek na jedzenie i mat do wylizywania. Innymi słowy – jeśli Twój pies może jeść dziczyznę, gryzaków i smaczków na pewno Wam nie zabraknie
Kolejnymi często wybieranymi dla alergików gryzakami są produkty z królika, koziny i jagnięciny. Te pierwsze to szczególnie dobry wybór dla psów ras małych i szczeniąt, ponieważ nie są bardzo twarde – w sam raz dla psa do 8-10 kg. Coraz częściej w ofercie dobrych sklepów znajdziesz też gryzaki z koniny, którą wielu weterynarzy zaleca psom z alergią i nadwrażliwością pokarmową
A może Twój pies polubi gryzaki w wersji wege?
Alternatywą dla gryzaków mięsnych, o której wielu opiekunów zdaje się zapominać, jest szeroka oferta produktów wege, czyli gryzaków produkowanych wyłącznie z surowców roślinnych. Białko roślinne uczula psy znacznie rzadziej niż produkty zwierzęce, warto więc sięgać po nie choćby dla urozmaicenia codziennego menu swojego psa.
Wiele gryzaków dentystycznych to produkty czysto roślinne (jak Whimzees czy Francodex), choć oczywiście są i takie, które służą po prostu radości z gryzienia (jak np. kości z batata i kokosa Syta Micha).
Gryzaki roślinne mają znacznie mniej białka niż zwierzęce (co bywa istotną zaletą) i zwykle są mniej kaloryczne. Niestety ustępują gryzakom zwierzęcym w swojej twardości. Jest to szczególnie ważne u psów ras dużych i olbrzymich, które mogą zgryźć taki produkt nawet w kilka minut.
Jak często psi alergik powinien jeść gryzaki?
Dokładnie tak samo często jak jego zdrowy kolega. Nie ulega bowiem wątpliwości, że psy zmagające się z alergią lub nadwrażliwością pokarmową potrzebują gryzienia, żucia i memlania dokładnie tak samo jak inni przedstawiciele gatunku. A czasem nawet bardziej, ze względu na napięcie jakie generuje u nich nawracający dyskomfort fizyczny i psychiczny związany z objawami alergii i próbami jej leczenia.
Na szczęście czasy, gdy znalezienie gryzaka dla psa z alergią graniczyło z cudem, dawno są już za nami. Dziś każdy opiekun jest w stanie zakupić dla psa gryzak z takiego białka, które będzie dla niego bezpieczne.
Największy wybór zdrowych gryzaków, także dla psów z alergią, znajdziesz w sklepie www.petsmile.pl.